Ebeveynlerin Sıkça Yaptığı Hatalar Nelerdir?

Ebeveynler her zaman çocuklarının daha iyi bir geleceği olması için çırpınır durur. Okulda daha başarılı olmaları, daha örnek ve erdemli davranışlarda bulunmaları için bazen yanlış yaklaşımlar da gösterebilirler. Aslında araştırılarak uygulanan davranışların dahi çocukların kişisel gelişimlerine ket vurduğu bir gerçek. Dolayısıyla bazı hataları hemen sonlandırmak ve bir daha yinelememek gerekiyor. İşte Ebeveynlerin sıkça yaptığı hatalar nelerdir? Sorusunun yanıtı.
Fazla Koruyuculuk ve Otoriter Davranış
Herkes çocuğuna zarar gelmesini istemez. Ancak çocuğu korumak için sergilediğimiz bazı davranışların onların kişisel gelişimini olumsuz etkilediğini fark bile etmiyoruz. Örneğin, anne ve babanın çocuğunu yalnız hiçbir yere göndermemesi, yapabileceği aktivitelere dahi yardım etmesi, tek başına hiçbir şeyin üstesinden gelebileceğine inanmaması çocuğun özgüvenini paramparça eden davranışlardan biri. Aynı şekilde gereksiz otoriter davranışlar da yine çocuk üzerinde güven eksikliği oluşturuyor.
Kişisel Eşyalara ve Özel Yaşantıya Saygısızlık
Özellikle ergenlik çağındaki çocukların kötü alışkanlıklar edinmesi ebeveynlerin en büyük korkusu. Tabi ki bunların başında sigara ve alkol geliyor. Kullanılan drone çekimleri internete ebeveyn kısıtı getiriyor olmanıza rağmen çocuğunuzun odasına aniden giriyorsanız bu durum sizden nefret etmesine dahi yol açabilecektir. Aynı şekilde ceplerini karıştırmak, günlüğünü okumak, telefonunu kurcalamak da asla yapılmaması gereken davranışlardır. Ona güvendiğinizi belli etmeli ve özel yaşantısına, çizgilerine kurumsal tanıtım filmi dikkat etmelisiniz. Aksi halde uzun yıllar travma olarak kalacak davranışlara imza atabilirsiniz. Kaldı ki yanlış sitelere girme ya da kötü alışkanlıklar edinme gibi alışkanlıklarda bulunsa dahi ağır cezalar vermemeli ve onu küçük düşürmemelisiniz.
Zevklerini ve Yeteneklerini Hiçe Saymak
Ailece faaliyetlerde bulunmak istiyorsanız bunu yalnızca kendi sevdiğiniz planlar ile doldurmayın. Örneğin hafta sonu piknik yapmak yerine çocuğunuzun da fikrini alarak, onun zevkine uygun bir faaliyet gerçekleştirin. Aynı şekilde yeteneklerini hiçe sayarak, sırf geleceğini drone çekimi garanti altına almak için, asla alakası olmadığı bir mesleğe yönlendirmeyin. Bir süre yeteneklerine zamana ayırmasını ve ilerlemesini isteyin. Meslek seçiminde özgür olduğunu belirtin. Zaten ilerleyen
Bunun yanında çocuklarının büyüdüğünü asla kabul edememek de geliyor bence. Karşındakinin bir birey olduğunu fark edemeyen ve bunun sonucunda karşısındakini dinlemeyen sadece kendini haklı gören ebeveynlerin çokluğu gözle görülmeyecek gibi değil.