Popüler Kültür ve Moda

Günümüzde kapitalist anlayışın getirisi olan tüketme arzusu, üretim düşüncesinin fazlasıyla önüne geçerek, bu düşünce temelinde tüketim sevdasının bulunduğu popüler kültür, toplumlara egemen olmaya devam etmektedir. Popüler olanın en dikkat çekici özelliği bir müddet kullanılıp, belirli bir zaman geçince etkisini kaybetmesidir. Bu özelliği sayesinde popüler kültür, sürekli değişimi sağlamakta ve insanların içindeki tüketme arzusunun devamlı aktif kalmasına sebep olmaktadır.
Modanın Kültüre Etkisi
Modayı popüler kültür tarafından yaratılan bir algılar bütünü ve yönlendirme aracı olarak düşünmek mümkündür. Moda bireylerin beğenilme, öteki bireylerden farklı olma ve statü sahibi olma içgüdülerini kullanarak, insanları tüketmeye yönlendiren bir aracı niteliği taşımaktadır. Popüler kültüre göre iyi olan, güzel olan ürünlerin satın alınması ve kullanılmasına ilişkin algı, yapılan reklamlar ile oluşturulan Kadın, erkek imajı ve toplumsal normlarla beslenmektedir.
Güzellik Algısını Moda Belirliyor
Şüphesiz ki sosyal bir varlık olan insanların, toplumsal hayatları süresince, öteki insanların beğenisini kazanma ihtiyaçları yadsınamaz. Bu bağlamda toplumun beğenisini simgeleyen popüler kültür ve Moda bireylerin tercihleri ve güzellik algıları üzerinde kaçınılmaz bir etkide bulunmaktadır. Birey, ilk olarak aile içerisinde, sonrasında ise okul ve iş hayatında popüler kültürle karşılaşmaya devam eder. Zamanla ona uygun hareket etmeyi öğrenir.
Popüler kültürün sunduğu Moda anlayışı, bireyin güzellik algısını şekillendirdiği gibi tüketim algısını da etkiler. Bireyler kendilerinin Modaya ne derece uyduğunu sorgulayarak kendilerini güzel ya da çirkin hissetmektedir. Popüler kültürün yoğun etkisiyle, kişi toplum tarafından güzel olarak algılanmak, beğenilmek için Modaya ayak uydurmaya çalışmaktadır.